blavatskaVII.
Období od polobohů k prvním lidským rasám
24. Synové Moudrosti, Synové Noci, sestoupili, připravení na znovuzrození. Viděli (v intelektuální mysli) ošklivé tvary třetí rasy. ,,Můžeme volit“, řekli Páni, ,,máme moudrost“. Někteří vstoupili do čajů, jiní do nich nechali vniknout jednu jiskru, a jiní se opět zdráhali inkarnovat, dokud nevznikla čtvrtá rasa. Svými vlastními podstatami naplnili dychtivé tvary (kamarupy). Ty, které obdržely (jen) jednu jiskru (poznání), postrádaly (vyšší) moudrost. Jiskra zářila slabě. Třetina zůstala bez rozumu, jejich dživy (monády) nebyly ještě připraveny (na přijetí božské jiskry). Na tyto se mezi sedmi (rody nehledělo). Staly se hloupými. Třetí byly připravení a Páni Plamene a temné moudrosti řekli: ,,V nich chceme bytovat“. (K tomu hovoří tibetské komentář: ,,Jsou hmotné světy, z nichž sestupují ti, kteří v každé manvataře formují fyzického člověka. Jsou podřízení lhaům –andělům nebo duchům — , kteří mají dvojitou povahu – astrální tělo uvnitř éterického tvaru — . Jsou stvořiteli a tvůrci našeho iluzorního těla – které je produktem vůle a klamu –).
25. Co udělali Manasové, Synové moudrosti? Zavrhli Samozrozené. Nejsou ještě připravení. Odmítli vstoupit do narozených z potu. Nejsou ještě úplně připravení. Nechtěli vejít do narozených z vejce.
26. Když narození z potu stvořili narozené z vejce, dvojpohlavní, mocné, silné obdařených kostmi, tu pravili Mistři Moudrosti: ,,Nyní chceme tvořit!“
27. Teď se stala třetí rasa nádrží (vahanou ) andělů moudrosti. To stvořili Synové Vůle a Jógy. Mocí krijašakti stořilo je, svaté Otce, předky arhatů.
VII
Evoluce savců. První ,,hříčný pád
28. Z kapek potu, se zbytků substance, z hmoty mrtvých těl a zvířat předcházejících období a z vyzářeného prachu vznikla první zvířata (naší periody).
29. Zvířata s kostmi, draci hloubky a létající hadi se přidali k lezoucím vejcím. Ti, kteří lezli po zemi dostali křídla. Stvoření s dlouhými krky ve vodě se stala ploditeli létajících zvířat vzduchu.
30. Během třetí (rasy ) rostla zvířata bez kostí a změnila se. Stala se zvířaty s kostmi; jejich čajové (obrazy) se staly hutnými.
31. Zvířata se rozdělila nejdříve (na mužské a ženské pohlaví). Začala se rozmnožovat (pohlavním stykem). Potom se rozdělil též dvojnásobný (dvojpohlavní) člověk. Pověděl (své ženské polovině): Čiňme tak jak činí zvířata. Spojme (naše těla) a ploďme stvoření. Tak učinili.
32. Ty však, kteří neměli žádnou (duchovní sebevědomí) vzali k sobě ženské zvířecí netvory a z jejich pohlavního styku vznikly němé rasy. Oni sami byli němí. Avšak jejich jazyky byly svázané. Jazyky jejich předků zůstaly němé. Zplodili obludy, rasu neforemných, červenovlasých bestií, které chodily po všech čtyřech. Rasa, která byla němá, aby hanba nebyla zjevná.
– Pokračování

Předchozí díl: http://www.knihya.cz/26005/tajemstvi-knihy-dzyan-iii

Zdroj: http://www.zahady.cz/index.php?strw=rd&id=127